ProSport analizează tactic cele mai tari meciuri din Liga I, Liga Campionilor și Cupa UEFA.
Fixăm primul zoom pe Dinamo pentru că, dintre granzi, Dinamo este singura care a făcut un pas fals în prima etapă. Rapid și CFRÂ și-au spulberat adversarele, prima impresie tactică pe care au lăsat-o fiind viteza bună de joc. Aceeași observație stă și în dreptul Stelei, cu referire la meciul cu AS Roma, chiar dacă este vorba doar de un amical.
În această succesiune, Dinamo a fost duminică Trabantul ai cărui pasageri privesc cu ciudă spre TGV-urile care vâjâie în jurul său. Are scuza că în fața sa s-a aflat Pandurii, cu eficienta organizare a jocului impusă de Neagoe, dar aceasta nu justifică decât parțial prestația știrbă a echipei lui Rednic.
1 Echipă lungă, moarte sigură
Linia de fundași a lui Rednic, fixată foarte bine și de Alexandru Pițurcă și, uneori, de Tilincă, a stat foarte jos.
În combinație cu lentoarea din avanposturi, tradusă printr-o repliere târzie, a rezultat un spațiu foarte mare, la mijlocul suprafeței de joc, de acoperit prin doar un singur jucător, Ropotan, și impresia unei echipe rupte. Distanța medie dintre ultimul fundaș și cel mai avansat atacant a fost pentru Dinamo de 58,7 metri, cu aproximativ 10 metri peste lungimea echipei Pandurilor!!!
De aici și impresia dominării teritoriale exercitate de gazde în prima repriză. Într-un modul mai compact, „pandurii“ lui Neagoe au acționat exact în zona „abandonatului” Ropotan, ușor de depășit astfel, prin pase. A devenit cu atât mai evident faptul că gazdele au avut un om în plus la mijlocul terenului.
2 De la lent la foarte lent
În combinațiile de atac, Dinamo s-a bazat pe doi jucători lenți și pe doar un singur fotbalist care să aducă ruperi de ritm, pase rapide și accelerări.
Este vorba de Torje, care și-a irosit însă și el avantajul vitezei în acțiuni individuale fără orizont. Puștiul-minune a fost salvat de golul marcat. Dincolo de acesta rămân însă cele 25 de mingi pierdute din 39 jucate, adică peste jumătate, adică, în mod proporțional, nepermis de multe.
Individualistul de el era singurul care putea crește viteza de joc, în condițiile în care Boștină, Dănciulescu și, parțial, Adrian Cristea s-au mișcat, mai ales în prima repriză, de parcă au avut rucsacuri în spinare. S-a văzut cât de importantă este viteza absentului Florin Bratu.
3 Alo! Există și flancuri
Deși Dinamo a forțat pe centru, golul lui Torje a venit după o pasă din banda stângă, de la Adrian Cristea.
În lipsa vitezei, deci a contraatacurilor rapide, lui Dinamo îi rămânea doar arma atacului pozițional. Pentru asta avea absolută nevoie de doi mijlocași lipiți de benzi, care să desfacă cât mai mult reduta gorjeană. Torje, în dreapta și Adrian Cristea în stânga nu au ținut însă de tușă, intrând permanent în centru. Acolo au devenit lesne de anihilat în triunghiul reprezentat de unul dintre fundașii centrali gorjeni, mijlocașul de închidere aferent și fundașul lateral.
4 Cine inventează pasa decisivă?
Dinamo are o sclipitoare colecție de atacanți. Dănciulescu, Miranda, Florin Bratu și mai vine și Marius Niculae.
Cine le dă însă mingi? Nu există niciun mijlocaș în acest moment care să facă această treabă. Pasele filtrante au fost mai rare decât floarea de colț la Târgu Jiu, în condițiile în care Adrian Cristea, singurul care mai încearcă așa ceva, nu a prins cea mai bună zi a sa.
Din această cauză, atacanții Miranda și Dănciulescu, au fost șterși duminică. Rednic ar trebui să rezolve această problemă rapid, dacă vrea un număr de ocazii acceptabil.
2 șuturi pe poartă a reușit Dinamo la Târgu Jiu, foarte puțin pentru o echipă cu pretenții
15 centrări au reușit Adrian Cristea, Torje, Blay și Pulhac, doar trei dintre ele fiind periculoase
5 pase filtrante au fost reușite de mijlocașii lui Dinamo la Târgu Jiu
4 pase filtrante i-au aparținut lui Adrian Cristea
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER